ibis partner Slovakia

Vzdelávanie, tréningy, hodnotenie kandidátov, riadenie výkonnosti

Tréningy a vzdelávanie

Líderské zručnosti zamerané na rozvoj tímu

Dňa 30. septembra 2019 sme pripravili a viedli seminár s tímovými a workshopovými aktivitami pre vedúcich oddelení spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko a.s. Stretnutie sme venovali líderským zručnostiam zameraným na rozvoj potenciálu tímu a jeho členov.

V prvej téme sme sa zamerali na pracovné situácie, ktoré líder môže riešiť koučovacím prístupom. Ukázali sme si, ako využiť príležitostné koučovanie namiesto rozhodovacieho a direktívneho prístupu. Naučili sme sa tvoriť koučovacie otázky pre rôzne situácie – keď zamestnanec môže rozhodnúť sám ale prišiel žiadať o rozhodnutie, keď použil efektívny pracovný postup a líder chce aby ho použil aj v iných situáciách, keď zamestnanec z neskúsenosti urobil chybu a líder chce predísť jej zopakovaniu, keď zamestnanec nemá vôľu zúčastniť sa vzdelávania a keď sa zamestnanec vrátil zo vzdelávania a líder chce, aby novonaučené začal používať hneď. Koučovacie otázky pre prvú situáciu sme vytvorili spoločne, ostatné situácie riešili workshopové skupiny a ich návrhy sme následne spoločne prediskutovali a upravili.

Účastníci – vedúci oddelení – sú využívaní aj ako vedúci dočasných miešaných projektových tímov a preto v druhej téme sme sa venovali tímovým roliam. Účastníci si najprv vyplnili sebareflexívny dotazník k preferovanej tímovej role a následne sme si povedali, na čo dať u seba pozor, ak vedúci projektového tímu osobnostne inklinuje k inej tímovej role než „koordinátor“. Takisto sme spoločne prediskutovali, v ktorej fáze projektu resp. v akých situáciách v projektovom tíme zapájať tých členov projektového tímu, ktorí inklinujú k role inovátora, recenzenta, „robotníka“ alebo podporovateľa a na čo v ich pôsobení v projektovom tíme dať pozor, aby sa tímová práca darila.

V tretej časti sme sa sústredili na manažment poznatkov v riadenom tíme. Najprv sme si definovali sedem kategórií poznatkov a následne účastníci za seba povedali, ktoré poznatky sú pre ich oddelenie kľúčové, ktorej kategórie je každý z nich a v akej forme existuje. Potom sme si vysvetlili rozdiel medzi explicitnými a tichými poznatkami, individuálnymi a tímovými poznatkami, internými a externými poznatkami.

Na základe toho sme sa naučili, akým spôsobom interné poznatky v tíme prechádzajú rôznymi štádiami od tichých individuálnych poznatkov až po explicitné tímové poznatky. Workshopové skupiny pre seba navrhli konkrétne praktiky, ako líder môže tento proces v oddelení iniciovať a podporovať. Takisto sami účastníci navrhli konkrétne praktiky, ako líder môže organizovať a podporovať prenos externých poznatkov do tímu tak, aby potenciál tímu po stránke poznatkov bol konkurencieschopný.

Citáty z hodnotenia zo strany účastníkov:

  • „Kurz bol výborný na 1*.
  • „Odporúčal by som kurz aj iným – zaujímavé, interaktívne.“
  • „Do budúcnosti by som si prial ďalšie manažérske školenie.“

Chcete pridať komentár?

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Theme by Anders Norén

Facebook
Twitter
LinkedIn