ibis partner Slovakia

Vzdelávanie, tréningy, hodnotenie kandidátov, riadenie výkonnosti

Tréningy a vzdelávanie

Líderšip a situačný riadiaci štýl lídra tímu

Dňa 6. februára 2017 sme viedli druhé tréningové stretnutie v už desiatom ročníku prípravy nových podnikových lídrov „Learning Leaders 10″ pre skupinu perspektívnych zamestnancov spoločnosti Adient Slovakia s.r.o., Trenčín. Toto druhé stretnutie sme zamerali na budovanie vhodnej klímy v tíme a na situačne adekvátny riadiaci štýl lídra.

Stretnutie sme začali myšlienkou, že z predošlého stretnutia sme si dohodli zodpovednosti lídra tímu a na tomto stretnutí sa naučíme, ako tie zodpovednosti napĺňať.

Najprv sme sa sústredili na aspekt hodnôt pri riadení tímu. Ukázali sme si tri možné orientácie: kult autority, kult procesu a kult výsledkov. Pre každú alternatívu sme si povedali, čo taká orientácia v internej klíme tímu prinesie, ale aj čo budú jej tienisté stránky. Naučili sme sa, že líder si musí vybrať nie na základe svojich osobných inklinácií, ale na základe typu prác v tíme a že tie tienisté stránky bude musieť vedome kompenzovať svojím nasadením a úsilím.

Lídrom sme poskytli dva ďalšie nástroje na riadenie tímu: líderský motivačný talk k svojmu tímu a situačne adekvátny riadiaci štýl.

V druhej téme sme si natrénovali motivačný príhovor k svojmu tímu, keď líder potrebuje vysvetliť a odovzdať svojmu tímu vlastnú predstavu o tom, ako si prácu tímu aj fungovanie jeho členov predstavuje, na čom mu záleží a čo v práci nechce vidieť a bude to kritizovať. Každý účastník uskutočnil svoj líderský motivačný talk a dostal rozvojovú spätnú väzbu od kolegov aj od lektora.

V téme situačného riadiaceho štýlu sme sa naučili, ako upraviť riadenie, ak je situácia časovo urgentná, alebo ak líder potrebuje svojich ľudí rozvíjať, ak potrebuje maximálne vyťažiť ich existujúci potenciál pre úlohy a ako cez delegovací štýl dosiahnuť svoje uvoľnenie sa od operatívnych činností.

Citáty z celkového hodnotenia kurzu LL10 zo strany účastníkov:

  • „Z obsahu ma najviac zaujali reálne situácie, ktoré môžem použiť do budúcna.“
  • „Z obsahu ma najviac zaujal tréning motivačného príhovoru k tímu.“
  • „Téma bola vyčerpaná, lektor prezentoval danú tému zaujímavo, vťahoval do diskusie účastníkov školenia.“

 

Chcete pridať komentár?

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Theme by Anders Norén

Facebook
Twitter
LinkedIn