ibis partner Slovakia

Vzdelávanie, tréningy, hodnotenie kandidátov, riadenie výkonnosti

Tréningy a vzdelávanie

Vedenie tímových riešiteľských porád a brainstormingov

Dňa 15. mája 2017 sme viedli ôsme tréningové stretnutie v už desiatom ročníku prípravy nových podnikových lídrov „Learning Leaders 10″ pre skupinu perspektívnych zamestnancov spoločnosti Adient Slovakia s.r.o., Trenčín. Toto stretnutie sme zamerali na tréning vedenia tímových riešiteľských porád.

Začali sme rôznymi modelmi riadenia prác v tíme od osobného direktívneho rozhodnutia lídra cez rozhodovanie expertom a procesné riadenie, až po tímové rozhodovanie a ku každému sme si povedali, aké prináša pozitíva aj nevýhody a ktorý model použiť v akej situácii. Zhodli sme sa na tom, že práve spoločné tímové riešenie má viacero silných prínosov, že ho využívame málo a že sa potrebujeme zdokonaliť v moderovaní riešiteľských tímových porád.

Preto sme si zostavili zásady na prípravu, vedenie a účasť na takých poradách a v rámci tréningu sme si ich vyskúšali. Každú simulovanú poradu viedol iný účastník ako moderátor a pretože sme chceli poznať kvalitu výsledku tímovej práce, najprv rovnaký problém účastníci riešili individuálne a potom spolu formou tímovej riešiteľskej porady. Tak sme porovnaním dokázali zmerať dosiahnutú tímovú synergiu aj číselne.

Na prvej modelovej porade sme na výsledku spoločne odmerali, že riešiteľská porada priniesla 1,12x lepšie riešenie, než boli individuálne riešenia v priemere. Urobili sme sebareflexiu kvality moderovania a diskutovania na modelovej porade a spolu sme si dohodli zlepšenia do ďalšej diskusie, ktorá tak skončila výsledkom 1,42x lepším, než individuálne riešenia. Účastníci priamo „na svojej koži“ zažili efektívnosť tímovej diskusie a spolupráce.

Následne po simulovaných poradách sme sa ešte naučili, že členovia tímu majú tendenciu zaujímať v tímovej práci rôzne roly. Povedali sme si, ako využívať preferencie u členov svojho tímu v ktorej fáze projektu a na čo dať pozor pri vedení porád, ak niektorí členovia majú silnú preferenciu k niektorej role.

Citáty z hodnotenia tohto vzdelávacieho dňa zo strany účastníkov:

  • „Zdôvodňovanie a vysvetľovanie lektora bolo perfektné, vychádzalo nielen z odbornej stránky, ale hlavne zo skúseností.“
  • „Z obsahu ma najviac zaujalo, aké kroky treba udržať pri poradách, ako mám motivovať team, keď nechce prispieť svojim názorom a pritom je dôležitý.“
  • „Odporúčal by som kurz aj iným pre príjemnú atmosféru a veľa nových poznatkov.“

Chcete pridať komentár?

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Theme by Anders Norén

Facebook
Twitter
LinkedIn